Potentiële Levenslange Gevangenisstraf voor Oprichter FTX

  • Aanklagers eisen een gevangenisstraf van 40-50 jaar voor Sam Bankman-Fried, oprichter van het inmiddels ingestorte cryptoplatform FTX.
  • Bankman-Fried wordt beschuldigd van het stelen van miljarden van FTX-klanten en het misbruiken van fondsen voor risicovolle investeringen.
  • De verdediging pleit voor clementie, wijzend op de mogelijkheid tot terugbetaling aan klanten en het ontbreken van voorbedachten rade.

Aanklagers eisen zware straf

Federale aanklagers in New York hebben een zware gevangenisstraf van 40 tot 50 jaar geëist voor Sam Bankman-Fried, de oprichter van het inmiddels failliete cryptocurrency-platform FTX. Bankman-Fried wordt ervan beschuldigd miljarden dollars van FTX-klanten te hebben gestolen en fondsen voor zijn eigen persoonlijk gewin te hebben misbruikt.

In een scherpe verklaring, omschreven aanklagers de daden van Bankman-Fried als gedreven door “ongekende hebzucht en hoogmoed, ambitie en rationalisatie, en herhaaldelijk gokken met andermans geld.” Ze beweerden verder dat Bankman-Fried zelfs nu nog weigert het verkeerde van zijn acties te erkennen.

De 32-jarige ondernemer, die ooit werd geprezen als een crypto-miljardair, zag zijn imperium instorten in 2022 toen de prijzen van cryptocurrencies kelderden en klanten hun fondsen massaal van FTX wilden terugtrekken. Niet in staat om aan de liquiditeitseisen te voldoen, vroeg het platform faillissement aan, waardoor investeerders en klanten in financiële chaos achterbleven.

De opkomst en ondergang van FTX

FTX was een populair platform dat gebruikers in staat stelde om cryptocurrency-rekeningen te openen en verschillende digitale activa te verhandelen. Volgens de aanklagers zou Bankman-Fried echter $10 miljard aan klantenfondsen naar zijn eigen investeringsfirma, Alameda Research, hebben overgemaakt, waar hij zich bezighield met risicovolle investeringen.

Toen de verliezen opliepen en klanten moeite hadden om toegang te krijgen tot hun fondsen, stortte FTX uiteindelijk in, waardoor de ooit weelderige levensstijl van Bankman-Fried op de Bahama’s, waar het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd was, in duigen viel. Uiteindelijk werd hij eind 2022 aan de Verenigde Staten uitgeleverd.

Juridisch gevecht

In november 2022 werd Bankman-Fried door een jury schuldig bevonden aan zeven aanklachten van fraude en samenzwering. Hoewel hij zijn onschuld volhoudt en claimt fouten te hebben gemaakt maar geen fraude te hebben gepleegd, bedraagt de maximale potentiële straf die hij onder ogen ziet een verbijsterende 110 jaar gevangenis.

Het verdedigingsteam van Bankman-Fried heeft gepleit voor een aanzienlijk verlaagde straf van niet meer dan 6,5 jaar, met als argument de mogelijkheid dat FTX-klanten een aanzienlijk deel van hun fondsen kunnen terugkrijgen en het ontbreken van een vooropgezet plan om klantentegoeden te misbruiken.

De uiteindelijke beslissing over de strafmaat rust bij de federale rechtbank in New York, waarvan verwacht wordt dat deze later deze maand haar uitspraak doet. Ongeacht de uitkomst heeft Bankman-Fried al aangegeven in beroep te gaan tegen het vonnis, waarmee het toneel is gezet voor een langdurige juridische strijd in de nasleep van een van de meest spraakmakende crypto-schandalen in de recente geschiedenis.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *