Crypto.com krijgt boete van € 2,85 miljoen van DNB

De exchange Crypto.com is door de De Nederlandsche Bank (DNB) beboet met een forse boete van €2,85 miljoen (ongeveer $3 miljoen) voor het opereren zonder de juiste registratie en het niet naleven van anti-witwasregelgeving.

  • Crypto.com, eigendom van het Ierse bedrijf DAX MT, bleek zaken te doen zonder registratie bij de Nederlandse toezichthouder.
  • De exchange heeft mogelijk een groot aantal ongebruikelijke transacties niet gemeld, waardoor wetten ter voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering werden overtreden.
  • Het ontbreken van verplichte doorlopende toezicht door de toezichthouder was een significant punt van zorg.

Crypto.com krijgt boete van €2.85 miljoen van Nederlandse toezichthouder

De Nederlandsche Bank (DNB), heeft een boete van €2,85 miljoen (ongeveer $3 miljoen) opgelegd aan de cryptocurrency exchange Crypto.com voor het opereren zonder de juiste registratie en het niet naleven van anti-witwasregelgeving.

Volgens de DNB zijn bedrijven die handelen in cryptocurrencies sinds mei 2020 verplicht zich te registreren bij de toezichthouder. Deze eis werd geïntroduceerd vanwege het hoge risico op witwassen van geld en terrorismefinanciering dat gepaard gaat met crypto-diensten.

De boete, oorspronkelijk vastgesteld op €2 miljoen, werd verhoogd naar €2,85 miljoen omdat Crypto.com, eigendom van het Ierse bedrijf DAX MT, een groot aantal klanten in Nederland had en een oneerlijk concurrentievoordeel behaalde door geen vergoedingen aan de DNB te betalen.

Niet registreren en niet voldoen aan Anti-Witwaswetten

De DNB stelde dat Crypto.com mogelijk een aanzienlijk aantal ongebruikelijke transacties niet heeft gemeld, die verborgen hadden kunnen blijven voor wetshandhavingsinstanties vanwege het gebrek aan verplicht doorlopend toezicht.

Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht verdachte transacties te melden om witwassen van geld en terrorismefinanciering te voorkomen. Echter, de DNB vond dat het niet registreren door Crypto.com betekende dat de vereiste monitoring- en rapportageprocedures niet op hun plaats waren.

De toezichthouder achtte de overtreding “zeer ernstig” en benadrukte het belang van naleving van anti-witwaswetten en -regelgeving in de cryptocurrency-industrie.

Ernstige Overtreding en Concurrentievoordeel aangehaald als Redenen

Naast het niet registreren en niet naleven van anti-witwaswetten, noemde de DNB twee andere redenen voor de substantiële boete.

Ten eerste beschouwde de toezichthouder de overtreding als “zeer ernstig”, wat een hogere boete rechtvaardigde. Ten tweede behaalde Crypto.com een oneerlijk concurrentievoordeel doordat het geen vergoedingen aan de DNB betaalde, wat geregistreerde bedrijven wel moeten doen.

De boete werd oorspronkelijk in oktober van het voorgaande jaar opgelegd, maar werd pas recentelijk openbaar gemaakt nadat het bezwaar van het bedrijf was verwerkt en opgelost.

Lees meer op nos.nl

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *