Crypto-beurs KuCoin aangeklaagd door de DoJ

Het Department of Justice (DOJ) heeft KuCoin, een van de grootste cryptocurrency exchanges, en twee van haar oprichters aangeklaagd wegens het schenden van anti-witwaswetten.

De exchange opereerde naar verluidt in de VS zonder de juiste registratie en verzuimde om compliance-maatregelen te implementeren.

De cryptocurrency-industrie wordt de laatste jaren steeds kritischer gevolgd door regelgevende instanties en het meest recente doelwit is KuCoin.

Op dinsdag heeft de Amerikaanse Department of Justice (DOJ) een aanklacht ingediend tegen KuCoin en twee van zijn oprichters, Chun Gan en Ke Tang, wegens overtreding van de anti-witwaswetten.

Beschuldigingen van onwettige activiteiten

Volgens de aanklacht opereerde KuCoin als een geldtransportbedrijf in de Verenigde Staten, maar registreerde het bedrijf zich tot 2023 niet bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) of implementeerde het geen goed Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) programma.

Zelfs dan was het KYC-programma niet van toepassing op bestaande klanten, waardoor de beurs kwetsbaar bleef voor mogelijke witwasactiviteiten.

Gebrek aan naleving

De DOJ beweert dat het gebrek aan compliance maatregelen KuCoin een aantrekkelijk platform maakte voor het witwassen van opbrengsten uit illegale activiteiten, waaronder schendingen van sancties, darknet markten, malware, ransomware en fraude.

Specifiek beweert de aanklacht dat KuCoin indirect voor meer dan $3,2 miljoen aan cryptocurrency heeft ontvangen van de gesanctioneerde cryptomixer Tornado Cash.

Regelgevende acties en gevolgen

Naast de aanklacht van de DOJ heeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een civiele procedure tegen KuCoin aangespannen, waarin wordt beweerd dat de beurs zich niet heeft geregistreerd als futures commission merchant, swap execution facility of designated contract market.

De CFTC wil geldboetes, handels- en registratieverboden en een gerechtelijk bevel.

Bredere implicaties

De acties tegen KuCoin benadrukken de toenemende regelgevende controle waarmee de cryptocurrency-industrie wordt geconfronteerd.

Advocaat Damien Williams verklaarde dat KuCoin actief probeerde om zijn substantiële Amerikaanse klantenbestand te verbergen, waardoor het “in de schaduw van de financiële markten” kon opereren en illegale witwasactiviteiten kon faciliteren.

Lessen voor de crypto-industrie

Nu de cryptocurrency-industrie blijft groeien en steeds meer mainstream wordt, is naleving van de anti-witwaswetten en -regels een steeds grotere les geworden.

Veel exchanges hebben in Nederland de deuren gesloten, of zijn gestopt met het aanbieden van leverage.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *