Zelf een 6x GPU Mining Rig bouwen voor Ethereum mining

Let op! Ethereum mining met GPU’s is inmiddels niet meer mogelijk door de komst van PoS (proof-of-stake). Probeer dus niet meer zelf met GPUs te gaan minen! Dit artikel blijft online om de geschiedenis te behouden.

Bij cryptoHow hebben we veel success verhalen gehoord over het bouwen van een GPU miner voor Ethereum mining. Daarom gingen we zelf aan de slag om ook zo’n miner te bouwen. We wilden kijken of we binnen redelijk termijn ons geld terug zouden verdienden.

De onderdelen voor ethereum mining

Wij hebben alle producten nieuw gekocht waardoor de totaal prijs aan de hoge kant is. Mocht je zelf nog onderdelen hebben of ergens tweedehands kunnen kopen dan kan je de build sneller terugverdienen. Wij hebben er ook voor gekozen om veel producten bij een verkoper te halen, zodat wij sneller aan de slag konden.

De prijzen die hier worden vermeld zijn de prijzen waarop de onderdelen toen beschikbaar waren. Het kan verstandig zijn om sommige onderdelen te wisselen zodat je goedkoper uit bent.

ProductAantalPrijs (incl. btw)Totaal
Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 Gaming6€420,66€2.523,96
HyperX FURY – DDR41€69,00€69,00
MintCell 6-Pack PCIe 4-Pin MOLEX PCI-E 16x to 1x Powered Riser Adapter Card1€41,49€41,49
Crypto Monster case1€120,48€120,48
Corsair AXi Series AX1200i1€288,43€288,43
ASUS PRIME H270-PLUS1€97,48€97,48
Intel Pentium G44001€42,11€42,11
uxcell Button Switch16,40€6,40
Samsung 960 EVO1€97,48€97,48
Totaal€3.286,83

Toen we de build gingen aanschaffen was de GTX 1070 de beste prijs / performance ratio voor ethereum mining. Let goed op bij het kopen van risers en hoe je ze aansluit. Als je deze incorrect aansluit heb je mogelijk brandgevaar, sommige risers zijn van slechte kwaliteit.

In elkaar zetten

Toen we eenmaal alle pakketjes binnen hadden konden we gaan bouwen.

mining onderdelen gtx 1070 corsair ax1200i
De onderdelen zijn (deels) binnen!

Als eerste moest het frame in elkaar gezet worden. We hebben gekozen voor de iets duurdere ‘crypto monster rig’. Je kan zelf ook iets in elkaar flanzen of een Ikea meubelstuk gebruiken voor je rig.

gpu zelf bouwen frame
Het frame van de crypto monster rig in elkaar zetten
gpu zelf bouwen frame
Bijna klaar..

Daarna kan het moederbord en de power supply worden gemonteerd. Vervolgens de CPU erin.

gpu bouwen moederbord psu
Nu gaat de CPU er in

De M2 SSD en de RAM gaan er dan bij. Vervolgens de power supply kabels aansluiten op het moederbord. En dan kan de eerste GPU erin, samen met de PCI riser.

gpu plaatsen frame
Deze case maakt het super makkelijk om een GPU te installeren

Vervolgens de cpu koeling er op en alle stroomkabels aansluiten.

gpu bouwen testen onderdelen
Dan even een test doen..

Het is handig om dan een test boot te doen om te kijken of alle onderdelen werken. Anders mag je straks weer alles gaan demonteren wanneer er zes kaarten in hangen. Je kunt dan ook meteen windows installeren (of jouw voorkeurs OS). Je hebt voor het OS meerdere opties, zo kan je Windows, Linux of een mining OS zoals ethOS (ethOS is inmiddels niet meer beschikbaar) installeren.

gpu bouwen er is beeld
Er is beeld! Nu Windows installeren..

OS Tweaks

Nadat het OS is geïnstalleerd zal je een paar tweaks moeten doen zodat deze goed werkt met meerdere kaarten. Eerst zul je de BIOS moeten updaten naar de laatste versie, vervolgens moet je ‘Above 4G Decoding’ aanzetten in je BIOS settings. Soms kan het voorkomen dat wanneer je dit aanzet je geen beeld meer krijgt in Windows. Dan zul je het eerst uit moeten zetten en de grafische drivers installeren, om het vervolgens weer aan te zetten. Ook moeten DMI/OPI en PEG Port op Gen1 worden ingesteld.

Zorg dat je een gebruiker hebt in Windows zonder wachtwoord, zodat je automatisch kan inloggen als je rig start. Zorg ook dat je slaapmodus uitschakelt en windows updates tijdelijk uitzet (30 dagen).

Daarnaast moet je ook minimaal 16GB virtual memory toewijzen aan je systeem.

Daarna voegen we nog een kaart toe en doen we een test met de GPUs.

twee gpus frame
De tweede zit er in, allebei even testen

Nu doen we even een mining test op EtherMine, we downloaden de laatste release van ethminer en houden de kaarten in de gaten.

ethermine test 2 gpus
Een test met twee GPUs

Vervolgens kan je dit herhalen todat je alle zes kaarten erin hebt zitten.

Klaar? Minen maar!

Als alles goed is gegaan werken al je kaarten en blijven ze ook lekker laag in temperatuur.

gpu stats zes gpus nvidia
Rond de 60°C
zes gpus nvidia
Alle zes geïnstalleerd en werkend

Inkomsten

Op dit moment verdienen we ong. 19 euro per dag. We zijn begonnen met minen in september 2017 waardoor we een enorme stijging hebben gezien in de bitcoin prijs. We zijn nu vier maanden bezig en hebben 0.2 BTC verdiend, haal hier nog stroomkosten vanaf dan komen we op ongeveer 2,182 euro (met een koers van 13410 EUR/BTC). Wij hebben onze miner voor 66,4% terugverdient in 4 maanden. Is het super rendabel? Ligt aan je strategie en of je veel stroomkosten betaald. Stel dat wij onze apparatuur nu zouden verkopen zouden we onze hele investering terug hebben plus extra. Ook zou je kunnen speculeren op de Bitcoin prijs en hopen dat deze stijgt, waardoor je geminede coins meer waard worden.

We zijn inmiddels afgestapt van ethereum mining. We gebruiken op dit moment NiceHash om te minen. Deze selecteert automatisch het meest rendabele hashing algoritme.

Heb je tips, vragen of wil je ervaringen delen? Laat een reactie achter.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

3 gedachten over “Zelf een 6x GPU Mining Rig bouwen voor Ethereum mining”

  1. Is het nu nog steeds rendabel om als beginner te starten met mining? Ik vind het allemaal super interessant om te lezen maar als ik de stroomkosten tel aan b.v. 0,21 cent/kWh lijkt het mij niet echt meer rendabel of zit ik er naast. Thomas

    Beantwoorden
    • Hoi Thomas, op dit moment is het inderdaad een stuk moeilijker om rendabel te zijn met de huidige koersen. Maarja, het blijft een optelsom van alle opbrengsten – kosten. Als het je lukt om ergens goedkope onderdelen te krijgen, of bijv. lage stroomkosten, dan zou het nog rendabel kunnen zijn.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *