Leverage Crypto trading in Nederland aan banden?

Als je een actieve Crypto handelaar bent en je houdt wel van een gokje dan is de kans groot dat je wel eens gebruikt hebt gemaakt van Leverage trading (heftboom traden). Leverage trading betekent dat je geld leent om meer te kunnen handelen dan je eigenlijk hebt. Hierdoor kan je, met veel risico, proberen om meer winst te behalen met traden.

Disclaimer


Het handelen met leverage brengt aanzienlijke risico’s met zich mee en is niet geschikt voor elke belegger. Door gebruik te maken van geleend geld om te handelen, kunt u potentieel uw oorspronkelijke inleg kwijtraken. Dit kan leiden tot grote winsten, maar ook tot aanzienlijke verliezen. Het is belangrijk om volledig te begrijpen hoe leverage werkt en om te overwegen of u het hoge risico kunt dragen om uw geld te verliezen. Overweeg zorgvuldig uw investeringsdoelen, ervaringsniveau en risicotolerantie voordat u besluit met leverage te handelen. Zoek indien nodig financieel advies.

Leverage traden aan banden

We zien in Nederland de trend dat het steeds lastiger wordt om met Leverage in Cryptocurrencies te traden. We vermoeden dat dit komt door de strenge eisen die De Nederlandsche Bank hanteert en oplegt aan de Crypto exchanges. Hieronder een kort overzicht van de exchanges die leverage trading voor Nederlanders hebben geblokkeerd:

  1. Vanaf 5 maart is het als Nederland niet meer mogelijk om leverage posities te openen bij Bybit.
  2. Op 17 juli 2023 vertrok Binance volledig uit Nederland en verdween ook hier de mogelijkheid om met Leverage te traden.
  3. Op 9 januari 2024 gaf Bitget aan Nederland te gaan verlaten en zijn Nederlandse klanten te gaan offboarden.
  4. In januari 2024 maakte Bitpanda bekend alle Nederlandse klanten te gaan offboarden
  5. Eind 2023 gaf Gate.io aan geen Nederlanders meer te accepteren op hun exchange

Bovenstaande lijst is niet compleet, maar de boodschap is duidelijk: Het wordt steeds lastiger om in Nederland crypto futures te traden met leverage.

Zijn er nog mogelijkheden?

Als je met leverage in Crypto futures wilt traden dan zijn er als Nederlander nog een paar mogelijkheden over. De Exchanges die het nog wel aanbieden nemen het wellicht wat minder nauw met de wet en regelgeving, dus we geven hierbij als een waarschuwing vooraf. Ook is de kans groot dat het in de toekomst niet meer mogelijk is bij deze partijen.

We geven hieronder een paar opties waar we zelf enige ervaring mee hebben. Mocht jij een ander alternatief weten, laat het ons dat weten in de comments!

Kraken

Kraken is een Crypto Exchange opgericht sinds 2011 en een van de langst actieve exchanges. Ze hebben meerdere interfaces, voor de beginner t/m geavanceerde handelaren.

Kraken biedt als een van de weinigen nog 50x leverage aan op hun perpetuals in de Pro interface:

Perpetual overzicht Kraken
Perpetual overzicht Kraken

Hiervoor moet je eerst een disclaimer accepteren, waarna je toegang krijgt. Ze gebruiken hiervoor een aparte futures wallet.

unlock futures

MEXC

MEXC is een Crypto Exchange die al sinds 2018 actief is in de Cryptomarkt. Ze positioneren zichzelf als een gebruiksvriendelijke en veilige exchange.

Het is bij MEXC uiteraard mogelijk op normaal te handelen (Spot), maar ze bieden ook de mogelijkheid aan voor het handelen in futures, met 200x leverage.

MEXC is gevestigd in Victoria op de Seychelles.

Wij gaan deze exchange voor jullie uittesten, en publiceren later een uitgebreide review van het handelen op MEXC.

Bitmex

Net als MEXC is Bitmex gevestigd in de Seychelles. Deze exchange werd in 2014 opgezet door Arthur Hayes, Ben Delo en Samuel Reed.

bitmex eerste indruk

Op 24 februari 2022 bekenden Delo en Hayes schuldig te zijn aan het overtreden van de Bank Secrecy Act door opzettelijk na te laten een antiwitwasprogramma op te zetten, te implementeren en te onderhouden bij BitMEX. Het tweetal stemde ermee in om afzonderlijk een boete van $10 miljoen te betalen als vertegenwoordiging van het financiële voordeel dat uit het misdrijf is voortgekomen.

Wij hebben in de afgelopen met regelmaat bij Bitmex getrade, en vanuit onze ervaring is het redelijk betrouwbare exchange. Bitmex staat er wel bekend om dat de koersschommelingen wat extremer zijn dan in de normale markt.

Rollbit

Rollbit biedt de mogelijkheid om met extra leverage te traden. We weten echter niet of we het traden kunnen noemen, het is meer een online casino, maar biedt ook Future trading aan.

rollbit eerste indruk

Als je als Nederlander Rollbit bezoekt dan krijg je de melding dat je hier niet mag traden. Je hebt het niet van ons, maar deze melding kan je eenvoudig wegklikken.

Decentrale Exchanges (DEX)

Daarnaast zijn er nog decentrale exchanges. Dit zijn exchanges die draaien op bijvoorbeeld de Ethereum blockchain. Onderliggend wordt een smart contract gebruikt om jouw posities te beheren. Bijkomend voordeel is dat je hier geen KYC nodig hebt. Het nadeel is dan weer dat je geen euro’s kan storten, alleen crypto. Voor de beginner zouden wij deze methode afraden, het vereist namelijk best wat kennis over de verschillende blockchains. Je loopt hier meer risico om je geld kwijt te raken als beginner.

dYdX

dYdX is een decentrale exchange opgericht in 2019. Je kunt hier tot 20x leverage handelen tegen relatief lage fees.

Apex

Je kunt bij Bybit zelf handelen via de Web3 wallet in de DEX Apex:

Apex Bybit
Interface van Apex in Bybit zelf

Het voordeel is dat het geïntegreerd zit bij Bybit, waardoor het iets soepeler loopt. De interface lijkt bijvoorbeeld heel erg op die van Bybit.

Conclusie

Het wordt door wet en regelgeving steeds lastiger om als Nederlander in Crypto futures met leverage te traden. Er zijn nog wel enkele opties over, maar we weten niet hoe lang nog. Waar ga jij handelen?

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *