Cryptocurrencies

Tegenwoordig zijn cryptocurrencies niet weg te denken, ze komen overal in het nieuws voorbij. Vele succesverhalen en een hoop harde schijven die worden gerepareerd om hun waardevolle Bitcoins terug te halen.

Geschiedenis van cryptocurrencies

Bedrijven en handelaren boden hun klanten lange tijd virtuele valuta aan, wat in feite een symbolische waarde was die de fiatvaluta vertegenwoordigde. Deze inwisselbare virtuele valuta kan worden gebruikt voor aankopen, overboekingen naar andere personen of gewoon worden opgeslagen als credits. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw begonnen mensen te spelen met het idee van digitaal geld en virtuele valuta, toen de eerste ideeën werden omgezet in experimenten rond geld.

Als uitbreiding van het populaire versleutelingsalgoritme RSA bedacht de Amerikaanse cryptograaf David Chaum de eerste vorm van internetgeld als DigiCash in Nederland. De verbazingwekkende technologie en zijn zeer interessante product eCash kregen veel media-aandacht. Op een gegeven moment bood Microsoft 180 miljoen dollar aan Chaum’s bedrijf aan om DigiCash op elke Windows PC ter wereld te zetten. Het bedrijf van Chaum heeft echter in de loop van zijn bestaan een aantal fouten gemaakt (waaronder het besluit om geen geld van Microsoft af te nemen) en ook door negatieve aandacht van de De Nederlandsche Bank, waardoor het bedrijf in 1998 uiteindelijk failliet is gegaan.

david chaum - Cryptocurrencies
David Chaum, creator of DigiCash

De tweede golf van internet-geld ontstond uit de vorige mislukkingen. Startups creëerde betalingsoplossingen en virtuele geldsystemen met kleine aanpassingen hier en daar. Maar PayPal bleek een duidelijke winnaar omdat het begreep wat de gebruikers eigenlijk wilden: geld op de reeds vertrouwde webbrowser. PayPal bood een naadloos peer-to-peer overschrijvingsmechanisme en een nette manier om betalingen te accepteren voor de handelaren. We weten allemaal waar PayPal vandaag is.

Satoshi Nakamoto

De economische crisis van 2008 in de Verenigde Staten werd een checkpoint in de historische tijdlijn van de wereldeconomie omdat het een hoognodige eyeopener bracht voor het keiharde gedrag dat in de evangelisten van de mondiale financiën sijpelde. Dit incident heeft geleid tot het ontstaan van een anonieme identiteit onder de naam Satoshi Nakamoto (het is onduidelijk of dit een individu of een groep mensen was omdat de identiteit niet is bevestigd). Nakamoto publiceerde in 2009 een white paper waarin het concept, de technologie en broncode voor de implementatie van blockchain werden toegelicht. Aan de andere kant introduceerde hij Bitcoin, de eerste cryptocurrency ter wereld.

De uitvinding van Nakamoto was een fundamentele technologie. Blockchain is inherent een uitdaging om alle vormen van centraal gezag te vervangen door een gedecentraliseerd, peer-to-peer en open source trust protocol.