Worldcoin moet activiteiten opschorten van Portugese toezichthouder

TL;DR: Worldcoin, een cryptocurrency project van Sam Altman dat als doel heeft om een wereldwijd digitaal identiteitssysteem te creëren, heeft te maken gekregen met tegenwerking van de Portugese toezichthouder over de manier waarop het biometrische gegevens verzamelt. De Portugese toezichthouder voor gegevensbescherming heeft Worldcoin bevolen zijn activiteiten 90 dagen op te schorten vanwege zorgen over de privacy.

De Portugese nationale commissie voor gegevensbescherming (CNPD) heeft het project bevolen om het verzamelen van biometrische gegevens van burgers voor een periode van 90 dagen stop te zetten. Deze beslissing komt na vele klachten over het ongeoorloofd verzamelen van gegevens van minderjarigen, onvoldoende informatie aan deelnemers en de onmogelijkheid om toestemming te wissen of in te trekken.

Een ontwrichtende benadering van digitale identiteit

Worldcoin is een project dat cryptocurrency en irisscan-technologie combineert om een wereldwijd digitaal identiteitssysteem te creëren. In 2019 gelanceerd door Tools for Humanity (TFH), een bedrijf opgericht door OpenAI CEO Sam Altman, Max Novendstern en Alex Blania, moedigt Worldcoin mensen wereldwijd aan om hun gezicht te laten scannen door zijn ‘orb’-apparaten in ruil voor een digitale ID en gratis cryptocurrency – via zijn eigen token, WLD.

Het doel van het project is om een meer verenigde en rechtvaardige wereldeconomie te stimuleren die wordt aangedreven door de interneteconomie. Worldcoin claimt meer dan 4,5 miljoen mensen in 120 landen te hebben aangemeld en heeft naar verluidt ongeveer 240 miljoen dollar aan financiering opgehaald bij prominente investeerders zoals Andreessen Horowitz.

Bezorgdheid over privacy en terugslag van regelgeving

De beslissing van de CNPD om de activiteiten van Worldcoin in Portugal op te schorten is gebaseerd op de inschatting van de toezichthouder dat er een groot risico bestaat voor de rechten van burgers op het gebied van gegevensbescherming. Volgens de CNPD hebben meer dan 300.000 mensen in Portugal hun biometrische gegevens aan Worldcoin verstrekt.

Hoewel Jannick Preiwisch, gegevensbeschermingsfunctionaris bij de Worldcoin Foundation, elke overtreding heeft ontkend en heeft beweerd dat de wet- en regelgeving volledig wordt nageleefd, is de Portugese opschorting niet de eerste klap voor de wereldwijde ambities van Worldcoin.

Eerder in maart vaardigde de Spaanse toezichthouder voor gegevensbescherming een soortgelijk verbod van drie maanden uit voor Worldcoin naar aanleiding van klachten. Daarnaast heeft Kenia, een van de eerste landen waar Worldcoin werd gelanceerd, de inschrijving van het project in augustus 2023 opgeschort, vanwege zorgen over de veiligheid, privacy en financiën.

Een waarschuwend verhaal voor opkomende technologieën

Het toezicht op Worldcoin is een waarschuwing voor opkomende technologieën die de traditionele opvattingen over privacy en gegevensbescherming op de helling kunnen zetten. Nu de wereld steeds verder digitaliseert, is het cruciaal voor bedrijven en projecten om een balans te vinden tussen innovatie en verantwoord omgaan met gegevens.

De strijd van Worldcoin benadrukt de noodzaak van transparante en ethische gegevensverzamelingsprocessen, evenals robuuste mechanismen om de privacy en toestemming van individuen te waarborgen. Terwijl regelgevende kaders evolueren om gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang, zullen projecten zoals Worldcoin zich moeten aanpassen en moeten voldoen aan wetten voor gegevensbescherming om het vertrouwen van het publiek te behouden en verdere tegenslagen te voorkomen.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *