Ethereum Upgrade: Ontdek Dencun’s Update – Wat is Proto-danksharding?

TL;DR: De Dencun upgrade introduceert belangrijke verbeteringen voor de schaalbaarheid en efficiëntie van Ethereum, en baant de weg voor invloedrijkere toekomstige upgrades zoals volledige sharding.

Ethereum is ongetwijfeld de populairste blockchain voor gedecentraliseerde applicaties (dApps), maar kampt met beperkingen wat betreft transactiesnelheid en schaalbaarheid. De Dencun upgrade heeft als doel deze knelpunten te verlichten via voorstellen zoals proto-danksharding en tijdelijke opslag. Laten we eens verkennen wat Dencun betekent voor Ethereum.

Op 13 maart, 2024 zal de update van Ethereum, genaamd Dencun, live gaan.

Proto-danksharding

Dencun legt veel belang bij wat ze “proto-danksharding” noemen (EIP-4844). Dit is een manier om grote pakketjes informatie, die ze “blobs” noemen, op een aparte plek te bewaren in plaats van op de Ethereum-blockchain. Ze plaatsen daar alleen een verwijzing naar die informatie. Dit omzeilt de opslagbeperkingen van Ethereum, waardoor apps die op Ethereum draaien meer informatie kunnen gebruiken.

Aanvullende verbeteringen zoals de BLOBBASEFEE opcode (EIP-7516) en Beacon Chain-blockroots in slimme contracten (EIP-4788) optimaliseren gegevensverwerking verder. Samen verhogen deze veranderingen de netwerkefficiëntie en doorvoer.

Smart contracten uitbreiden

Naast gegevensoptimalisaties introduceert Dencun opcodeverbeteringen om complexere en efficiëntere ontwikkeling van smart contracten mogelijk te maken. Tijdelijke opslag (EIP-1153) biedt tijdelijke gegevens die na voltooiing van de transactie worden weggegooid, terwijl de MCOPY opcode (EIP-5656) het kopiëren van geheugen eenvoudiger maakt.

Veranderingen zoals het beperken van SELFDESTRUCT (EIP-6780) verhogen ook de veiligheid en voorspelbaarheid van smart contracten. Deze verbeteringen geven ontwikkelaars meer flexibiliteit en controle.

Voorbereiding op de toekomst

Hoewel Dencun op zichzelf al een grote impact heeft, wordt ook essentiële basis gelegd voor toekomstige monumentale upgrades zoals The Surge. Door de implementatie van fundamentele verbeteringen zoals proto-danksharding stelt Dencun de ontwikkeling van geavanceerdere schaaloplossingen in de toekomst mogelijk.

De weg vooruit

Dencun bereidt het toneel voor op de voortdurende evolutie van Ethereum richting het maximaliseren van schaalbaarheid, efficiëntie en bruikbaarheid. Door directe voordelen te combineren met voorbereidingen op de lange termijn, brengt de upgrade Ethereum dichter bij het waarmaken van zijn volledige gedecentraliseerde potentieel. Hoewel er nog werk aan de winkel is, is Dencun een grote stap voorwaarts.

Lees meer op blog.thirdweb.com

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *