De aftelling naar de volgende Bitcoin Halvening

Voor degenen die betrokken zijn bij de wereld van cryptocurrency, is de volgende grote gebeurtenis aan de horizon de aankomende Bitcoin halvening, die naar verwachting begin 2024 zal plaatsvinden. Maar wat is precies een “halvening” en waarom is het zo’n belangrijke gebeurtenis?

Wat is de Bitcoin Halvening?

Bitcoin werkt met blockchain-technologie, waarbij nieuwe BTC-munten worden gecreëerd via een proces dat mining heet. Miners gebruiken krachtige computers om complexe wiskundige puzzels op te lossen om transacties op de blockchain te valideren. Als beloning voor het beschikbaar stellen van hun rekenkracht, ontvangen miners een bepaald aantal nieuw gemijnde bitcoins.

Om echter de toevoer van nieuwe bitcoins die in omloop komen te controleren, heeft Bitcoin een ingebouwde regel dat de mining-beloning om de vooraf bepaalde periodes wordt gehalveerd. Deze gebeurtenis, die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt, wordt de “halvening” genoemd.

Toen het Bitcoin-netwerk in 2009 voor het eerst werd gelanceerd, was de mining-beloning ingesteld op 50 BTC per blok. De eerste halvening vond plaats in november 2012, toen de beloning werd teruggebracht naar 25 BTC. De tweede halvening in juli 2016 bracht de beloning terug naar 12,5 BTC per blok. De meest recente halvening in mei 2020 zag de beloningen voor miners dalen naar het huidige niveau van 6,25 BTC per gemijnd blok.

De volgende Bitcoin halvening wordt begin 2024 verwacht, wanneer de beloning zal dalen naar 3,125 BTC per blok.

Hoe lang nog tot de halvening?

De volgende halvening zal plaatsvinden op bloknummer 840,000. De huidige voorspelling is dat dit rond 16 April 2024 gebeurd. Zie hieronder de meest recente countdown:

Hoe Mining en Blokken Werken

Om de betekenis van de halvening volledig te begrijpen, moeten we echter een stap terug doen en kijken hoe Bitcoin mining en blockchain-technologie werken.

De Bitcoin blockchain bestaat uit blokken, waarbij elk blok gevalideerde transactiegegevens bevat. Miners concurreren met elkaar met gespecialiseerde computersystemen om de cryptografische puzzels op te lossen die nodig zijn om een nieuw blok te creëren. De eerste miner die de puzzel oplost en het volgende geldige blok aan de keten toevoegt, wordt beloond met een vaste hoeveelheid nieuwe bitcoins – het bedrag dat met elke halveringsevenement wordt gehalveerd.

Momenteel wordt ongeveer elke 10 minuten een nieuw Bitcoin-blok gemijnd. Bij de huidige beloningssnelheid van 6,25 BTC per blok, betekent dit dat er ongeveer 900 gloednieuwe bitcoins per dag in omloop komen via mining.

bitcoin blockchain

Impact op het Bitcoin-aanbod en de Prijs

De halveningsevenementen zijn opzettelijk ingebouwd in de onderliggende code van Bitcoin als een manier om de toevoer van nieuwe munten te controleren en te voorkomen dat inflatie de cryptomunt op de lange termijn devalueert. In tegenstelling tot door de overheid uitgegeven fiduciaire munten, waarbij centrale banken een onbeperkte hoeveelheid nieuw geld kunnen drukken, kunnen er slechts 21 miljoen bitcoins worden gemijnd.

Begin 2024 zullen er ongeveer 19,2 miljoen bitcoins zijn gemijnd, waardoor er minder dan 2 miljoen overblijven om de komende 120 jaar in omloop te komen totdat de harde limiet eindelijk is bereikt.

Omdat elke halvening het uitgiftetempo van nieuwe BTC vertraagt, creëert het een artificiële aanbodkrapte waarvan velen verwachten dat deze een opwaartse druk op de Bitcoin-prijs zal uitoefenen. Als de vraag naar BTC consistent blijft terwijl er minder nieuwe munten worden gemijnd, zou de eenvoudige economie voorspellen dat de prijzen zouden moeten stijgen.

Natuurlijk zijn de crypto-markten historisch gezien zeer volatiel geweest, met prijzen die worden beïnvloed door talrijke externe factoren zoals regulering, adoptiepercentages en institutionele investeringen. Er zijn geen garanties dat een kleiner aanbod automatisch zal leiden tot hogere prijzen. Maar de halvening zorgt ervoor dat de toenemende schaarste van Bitcoin potentieel aanzienlijke winsten kan opleveren.

Met iets meer dan een maand te gaan, groeit de opwinding binnen de Bitcoin-gemeenschap. Veel cryptocurrency-enthousiastelingen, investeerders en miners kijken uit naar de impact van deze volgende historische halveningsevenement op de toekomstige koers van de eerste en meest waardevolle digitale valuta ter wereld.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *