Uitgelekte e-mails onthullen dat Satoshi Nakamoto de energiecontroverse van Bitcoin zag aankomen

TL;DR: Onlangs vrijgegeven e-mails tonen aan dat Bitcoin’s maker, Satoshi Nakamoto, meer dan een decennium geleden voorspelde dat de cryptomunt een energieverslinder zou kunnen worden, wat een ironisch debat tussen economische vrijheid en natuurbehoud zou ontketenen.

Nieuw gepubliceerde e-mails tussen Satoshi Nakamoto en de vroege Bitcoin-ontwikkelaar Martii Malmi onthullen dat Nakamoto al in 2009 besefte dat het energiegebruik van Bitcoin omstreden zou kunnen worden. Hij zag de ironie in een toekomstig conflict “tussen economische vrijheid en natuurbehoud” aangedreven door de mogelijkheid dat Bitcoin “aanzienlijke energie zou moeten verbruiken.”

Proof of Work cruciaal voor Bitcoin maar energieverslindend

In de e-mails verdedigde Nakamoto het gebruik van Proof of Work (PoW) door Bitcoin om het netwerk te beveiligen en dubbele uitgaven te voorkomen, en noemde het “de enige oplossing die ik heb gevonden om p2p e-cash te laten werken zonder een vertrouwde derde partij.” Hij erkende echter dat PoW aanzienlijke rekenkracht en energie zou vergen naarmate Bitcoin groeide.

Hoewel PoW efficiënt wordt geacht, focussen critici op het totale energieverbruik van Bitcoin. Sommige jurisdicties hebben het minen van Bitcoin aan banden gelegd uit bezorgdheid over duurzaamheid. Nakamoto geloofde dat Bitcoin minder middelen zou gebruiken dan het traditionele banksysteem. Recent onderzoek toont aan dat Bitcoin de helft van de energie van banken of goudmijnbouw gebruikt.

Tijdstempels

Naast betalingen zag Nakamoto het potentieel van blockchain om documenten veilig van een tijdstempel te voorzien. Hij schreef dat het toevoegen van een extra hash aan Bitcoin-transacties gebruikers in staat zou stellen te bewijzen dat een document op een bepaald moment bestond.

Nakamoto uitte ook juridische bezorgdheid over het in de markt zetten van Bitcoin, en gaf er de voorkeur aan dat gebruikers zelf zouden beslissen of het een investering is. Hij waarschuwde ervoor Bitcoin expliciet een investeringsinstrument te noemen om toezichthouders te omzeilen.

Lees meer op www.coindesk.com

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *