Wat is Bitcoin (BTC)?

Bitcoin is een vorm van digitaal geld, het wordt elektronisch gecreëerd en bewaard. Niemand controleert het. Bitcoins worden niet afgedrukt, zoals dollars of euro’s – ze worden geproduceerd door mensen, en steeds meer bedrijven. Computers worden over de hele wereld gedraaid met behulp van software die wiskundige problemen oplost.

Wat maakt het anders dan normale valuta?

Bitcoin kan worden gebruikt om dingen elektronisch te kopen. In die zin is het als conventionele dollars, euro’s of yen, die ook digitaal worden verhandeld.

Het belangrijkste kenmerk van bitcoin is echter dat het gedecentraliseerd is, wat het anders maakt dan conventioneel geld. Geen enkele instelling controleert het bitcoin-netwerk. Dit stelt sommige mensen gerust, omdat het betekent dat een grote bank hun geld niet in de hand kan houden.

Wie heeft het gemaakt?

Een softwareontwikkelaar genaamd Satoshi Nakamoto heeft bitcoin aangedragen, een elektronisch betalingssysteem gebaseerd op wiskundig bewijs. Het idee was om een munt te produceren die onafhankelijk is van elke centrale autoriteit, elektronisch overdraagbaar, min of meer onmiddellijk, met zeer lage transactiekosten.

Waar kan je bitcoin kopen?

Er zijn veel plekken waar je bitcoins kunt kopen, ben je nieuw bij bitcoins? Neem eens een kijkje bij verschillende exchanges:

Wie drukt het af?

Niemand. Deze valuta wordt niet fysiek gedrukt door een centrale bank. Centrale banken kunnen gewoon meer geld produceren om de staatsschuld te dekken, waardoor hun munt wordt gedevalueerd.

In plaats daarvan wordt bitcoin digitaal gecreëerd, door een gemeenschap van mensen waar iedereen bij kan. Bitcoins worden ‘gedolven’ met behulp van rekenkracht in een gedistribueerd netwerk. Dit netwerk verwerkt ook transacties met de virtuele valuta, waardoor bitcoin effectief zijn eigen betaalnetwerk wordt.

Dus je kunt niet onbeperkt bitcoins creëren?

Dat klopt. Volgens het bitcoin protocol – de regels die de bitcoin in werking stellen – kunnen de miners nooit meer dan 21 miljoen bitcoins creëren. Deze munten kunnen echter in kleinere delen worden verdeeld (het kleinste deelbare bedrag is honderd miljoenste van een bitcoin en wordt “Satoshi” genoemd).

Waar is bitcoin op gebaseerd?

Conventionele valuta is gebaseerd op goud of zilver. Theoretisch gezien wist je dat als je een euro bij de bank inleverde, je goud terug kon krijgen (hoewel dit in de praktijk niet werkte). Bitcoin is echter niet gebaseerd op goud, maar op wiskunde.

Over de hele wereld maken mensen gebruik van softwareprogramma’s die wiskundige formules volgen om bitcoins te produceren. De wiskundige formules zijn vrij beschikbaar, zodat iedereen deze kan controleren.

De software is ook open source, wat betekent dat iedereen er naar kan kijken om er zeker van te zijn dat het doet wat het moet doen.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square