dYdX

Decentrale exchanges (DEX) winnen steeds meer populariteit als alternatief voor traditionele centrale crypto exchanges. Een van de meest prominente DEX platformen is op dit moment dYdX.

DYdX is in 2019 opgericht door voormalig Coinbase ontwikkelaar Antonio Juliano en heeft zich in korte tijd weten op te werken tot de grootste DEX ter wereld met een marktaandeel van maar liefst 15%.

In tegenstelling tot centrale exchanges als Binance en Coinbase, draait dYdX volledig op smart contracts. Dit betekent dat er geen centrale partij is die je coins in beheer neemt. Bij dYdX blijf jij als gebruiker ten alle tijden eigenaar van je crypto. Dit verlaagt het risico aanzienlijk.

Daarnaast biedt dYdX door het ontbreken van een centrale partij vaak lagere fees dan traditionele exchanges. Ook kun je als gebruiker je dYdX tokens staken voor aantrekkelijke rendementen.

In deze review bekijken we de voor- en nadelen van dYdX en geven we onze visie over de geschiktheid als trading platform. We testen de V4 versie van het platform.

Belangrijke informatie

Oprichtingsjaar2019
OprichterAntonio Juliano
Type ExchangeDecentrale exchange (DEX)
BlockchainCosmos
Ondersteunde coins>48, alle bekende coins
Native token✅ dYdX
Staking mogelijk✅ Ja, ontvang ~20% APY
Margin trade mogelijk?✅ Ja, tot 20x leverage
Websitehttps://dydx.trade/

Voordelen 👍

dYdX heeft lage transactiekosten in vergelijking met centrale crypto exchanges. De standaard fees zijn 0,10% voor makers en 0,50% voor takers. De lagere fees maken dYdX vooral interessant voor actieve traders die veel handelen.

Doordat dYdX draait op smart contracts, ontbreekt de behoefte aan een centrale partij die transacties faciliteert en hiervoor kosten in rekening brengt.

Ook hoef je daarom geen KYC procedure te doorlopen. Je kunt je eigen wallet verbinden zoals Metamask, WalletConnect, Coinbase Wallet, OKX, Trust Wallet, Ledger Live, etc.

Een ander pluspunt is de mogelijkheid om dYdX tokens te staken. Door je coins te staken krijg je als beloning aantrekkelijke rendementen van rond de 20% op jaarbasis. Het staken van deze tokens is wel vrij omslachtig omdat dit via een externe partij loopt. Je moet dan je private keys exporteren en importeren in een applicatie op de Cosmos chain. Kortom, dit is voor de beginner niet uit te leggen.

Verder heeft dYdX een intuïtieve gebruikersinterface die makkelijk te bedienen is. Het platform oogt netjes en overzichtelijk. Ook het verbinden van externe wallets voor het storten van crypto gaat relatief eenvoudig. Je ziet direct hoeveel leverage je gebruikt bij je trades. Dit maakt dYdX toegankelijk voor zowel beginnende als ervaren traders.

trading reward dyxd
Je ontvangt na elke trade een bonus in dYdX muntjes

Nadelen 👎

Ondanks de vele voordelen kleeft er ook een aantal nadelen aan het gebruik van dYdX. Een belangrijke beperking is dat je maximaal 5 open orders kunt hebben bij een balans onder de $1000. Dit maakt de exchange minder geschikt voor actief handelen met een kleine portfolio.

Een ander minpunt is dat de verdiende dYdX tokens voor trading rewards niet verhandelbaar zijn op het platform zelf. Je moet deze coins dus eerst naar een andere exchange sturen voordat je ze kunt verkopen. Dit voegt extra handelingen en kosten toe.

Daarnaast converteert dYdX standaard alle deposits naar de stablecoin USDC. Wil je met andere coins handelen, dan moet je deze eerst omzetten. Dit kan onhandig zijn als je bijvoorbeeld bitcoins wil traden met je ether.

Verder is het niet mogelijk om direct een stop loss in te stellen bij een limit order. Je moet deze altijd als een separate order plaatsen. Dit maakt de handel er niet makkelijker op.

Tot slot merk ik soms vertragingen op bij het wisselen van trading pairs. De koersgrafiek mist dan actuele candles en moet ik de pagina opnieuw laden. Dit kan verwarrend zijn tijdens het traden.

Conclusie en aanbeveling

Concluderend is dYdX momenteel een van de betere opties onder de decentrale exchanges. De lage fees, staking mogelijkheden en gebruiksvriendelijke interface zijn duidelijke pluspunten.

Toch zijn er ook enkele belangrijke limitaties zoals het beperkte aantal orders voor accounts met een kleine portfolio. Ook mist dYdX bepaalde geavanceerde order opties die het traden wat omslachtiger maken.

staking rewards dydx
Staking rewards lopen via extern platform

Ik zou dYdX vooral aanraden voor meer ervaren traders die van de voordelen van een DEX gebruik willen maken. Voor beginnende gebruikers is het platform door de beperkingen minder geschikt.

Mijn advies aan dYdX zou zijn om vooral te focussen op het verder verbeteren van de gebruikerservaring. Mogelijkheden om verdiende tokens direct te verhandelen, of meer order types zouden de exchange nog aantrekkelijker maken.

Met het verbreden van deze functionaliteit kan dYdX de positie als nummer 1 DEX verder uitbouwen. De basis van een sterk platform is aanwezig.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Laat ons weten wat jij vindt!

  • Rating