De perfecte storm voor Bitcoin: Halvening ontmoet stijgende vraag

TL;DR: De lancering van Bitcoin ETF’s heeft voor enorme vraag gezorgd, terwijl een komende “halvening” het aanbod zal halveren – een combinatie die de Bitcoin prijs nog hoger zou kunnen stuwen.

De Bitcoinprijs is toegenomen dankzij een instroom van nieuw gelanceerde exchange-traded funds (ETF’s). Nu staat Bitcoin dichtbij het punt van de volgende “halvening” – wat de groei van het nieuwe Bitcoin aanbod zal halveren. Deze combinatie van stijgende vraag en verminderde aanbodgroei heeft het potentieel om de Bitcoin prijzen nog hoger te stuwen.

Wanneer is de halvening?

Elke 4 jaar of elke 210.000 blokken wordt de hoeveelheid Bitcoin die wordt verleend als beloning voor het mijnen van een blok, gehalveerd. Dit is een onderdeel van het ontwerp van Bitcoin om de inflatie te controleren en de schaarste van de munten te waarborgen. De volgende halvening zal dus plaatsvinden op bloknummer 840,000.

Stijgende vraag van nieuwe Bitcoin ETF’s

In januari 2022 keurde de SEC verscheidene Bitcoin spot ETF’s goed, waardoor mainstream investeerders voor het eerst gemakkelijk blootstelling kregen aan de Bitcoin prijzen. Deze ETF’s hebben miljarden dollars aan instromen gezien, wat de vraag naar Bitcoin opdrijft. Aangezien de komende tijd meer institutionele investeerders toestemming krijgen om te investeren in Bitcoin ETF’s, zou de vraag nog verder kunnen stijgen.

Het aanbod zal verminderen

Het Bitcoin netwerk heeft een vast plafond van 21 miljoen munten. Om inflatie te voorkomen, wordt de snelheid van nieuwe Bitcoin creatie elke ~4 jaar vertraagd – een gebeurtenis genaamd de “halvening“. In april zullen de beloningen voor miners met 50% verminderd worden, wat het nieuwe Bitcoin aanbod met $6.2 miljard per jaar zal verminderen. Met de vraag vanuit de ETF’s – die al de aanbodvermindering overtreft – zou de halvening tot een nog groter tekort kunnen leiden.

Combinatie zou de Bitcoin prijs nog hoger kunnen sturen

Met de ETF-gedreven vraagstijging die plaatsvindt maanden voordat de halvening het nieuwe aanbod vermindert, zijn de omstandigheden rijp voor aanzienlijk hogere Bitcoin prijzen. Als de vraag aanhoudt of verder stijgt, terwijl het nieuwe aanbod daalt, wijzen de basis economische principes op Bitcoin prijzen die nieuwe all-time highs bereiken. Uiteraard zouden recessierisico’s of potentiële nieuwe bronnen van Bitcoin aanbod de koers kunnen veranderen. Maar voor nu ziet alles er veelbelovend uit voor de volgende stierenloop van Bitcoin.

Conclusie

Bitcoin is geen vreemde voor volatiliteit, maar de opkomende perfecte storm van hogere vraag en verminderde groei van het aanbod maakt een overtuigend geval voor veel hogere Bitcoin prijzen tegen het einde van 2024. Het wordt een spannende rit.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *