Stressvrij handelen: Hoe je met vertrouwen kunt handelen

TL;DR: Stress komt voort uit het niet hebben van een handelsproces waar je op vertrouwt. Beheer risico op de juiste manier, begrijp de wiskunde van winstgevende trades en ontwikkel een proces door ervaring. Dan kun je kalm en winstgevend handelen.

Handelen wordt vaak afgeschilderd als zeer stressvol, met handelaren die zweten en vol angst zitten. Maar in werkelijkheid zou handelen saai en stressvrij moeten zijn. Stress komt voort uit het niet goed beheren van risico’s, het niet begrijpen of je trades wiskundig winstgevend zijn en het niet hebben van vertrouwen in je handelsproces. Door deze drie gebieden aan te pakken, kun je een vertrouwd systeem ontwikkelen en kalm handelen zonder stress.

Beheer risico, niet winsten

De eerste fout die veel handelaren maken is te gefocust zijn op het vermijden van verliesgevende trades. Maar verliezen zijn onvermijdelijk in de handel – je moet ze omarmen als onderdeel van het spel. In plaats van te focussen op het vermijden van verliezen, beheer je risico’s, zodat geen enkel verlies je significant kan schaden. Door correct positioneren en niet te veel risico per trade te nemen, geef je jezelf ruimte om je proces te volgen, ook als er verliezen zijn, en op de lange termijn winst te maken. Verliezen bieden nog steeds waardevolle lessen om je systeem te verbeteren.

Begrijp de wiskunde achter winstgevende trades

Veel handelaren worstelen met het bepalen of hun trades hun “goed risico ten opzichte van beloning” geven. Gebruik een positiegrootte calculator om de wiskunde te begrijpen. Voer je rekeninggrootte in, risico per trade (1% is typisch), entry en stop loss niveaus. Dit vertelt je hoeveel contracten of aandelen je moet nemen. Belangrijker is dat het je de risico/beloningsverhouding geeft. Bijvoorbeeld, je riskeert $10 om $30 te verdienen. Doe dit consistent, en je zult op de lange termijn geld verdienen, zelfs als je de meeste trades niet wint. De cijfers doornemen geeft vertrouwen in elke trade.

Ontwikkel een proces waar je op kunt vertrouwen

Met je gedefinieerde risico en een winstgevende strategie, kun je trades uitvoeren met vertrouwen. Zoek naar je specifieke trade setups, identificeer logische niveaus om in te stappen en stops te plaatsen. Houd je aan je regels en laat de kansen zich uitspelen over veel trades. Het wordt saai en stressvrij wanneer je vertrouwen hebt dat de uitkomst winstgevend zal zijn, ongeacht of een individuele trade wint of verliest. Ervaring bouwt vertrouwen op in je proces om verliezen te kunnen incasseren en door te gaan met handelen met helderheid.

Handelen vereist eerst risicobeheer, dan het begrijpen van de wiskunde, en tenslotte het opbouwen van ervaring. Doe dit, en je kunt trades uitvoeren zonder zweterige handen of angst. In de loop van de tijd zul je handelen zien als de saaie, stressvrije geldmaker die het kan zijn.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *