Let op! Dit artikel is meer dan 1 jaar oud; de informatie is mogelijk achterhaald.
In deze review neem ik een inkijk in de huidige staat van het lightning netwerk. Ik onderzoek welke progressie er is geboekt sinds de whitepaper in 2016 en ga ik mijn eigen Lightning node opzetten.
Wat is het lightning netwerk?
Het lightning netwerk kun je zien als een laag bovenop Bitcoin. Ook wel een ‘layer-2’ oplossing genoemd. Deze laag lost een aantal problemen op waar Bitcoin momenteel last van heeft. Het belangrijkste probleem wat het lightning netwerk oplost is de snelheid van transacties. Momenteel ligt het aantal transacties per seconden (TPS) op het Bitcoin netwerk tussen de 3.3 en 7 TPS. Daarnaast wordt er gemiddeld elke 10 minuten een nieuw ‘block’ gemaakt. Het creditcard netwerk van Visa, kan ongeveer 2000 transacties per seconden verwerken, en stuk meer dan de 7 TPS van Bitcoin. Om de TPS te verhogen zijn er meerdere oplossingen mogelijk, een daarvan is het lightning netwerk.
Maar hoe werkt het lightning netwerk?
Het idee achter het lightning netwerk is dat het niet nodig is om kleine, dagelijkse transacties op de blockchain op te slaan. In plaats daarvan biedt het lightning netwerk een tweede laag bovenop het Bitcoin netwerk.
Ondanks dat het een aparte laag is worden er nog steeds transacties op het Bitcoin netwerk, de blockchain, opgeslagen. Om transacties te sturen via het lightning netwerk moet er eerst een ‘payment channel’ of betaalkanaal geopend worden tussen twee gebruikers. Deze transactie wordt op de blockchain opgeslagen. Vervolgens kunnen de twee gebruikers transacties via het lightning netwerk naar elkaar sturen. Als ze klaar zijn met het versturen van transacties kunnen ze dit kanaal weer sluiten. Om het kanaal te sluiten wordt ook weer een transactie op de blockchain opgeslagen. In totaal heb je dus maar twee transacties nodig op de blockchain, maar kun je onbeperkt transacties sturen via een betaalkanaal (zolang er genoeg Bitcoin in zit).
Om betalingen te doen via het lightning netwerk moet je dus een betaalkanaal openen met iemand anders. Maar stel nou dat jij een betaalkanaal heb bij een restaurant, en een vriend van je wilt ook geld betalen bij hetzelfde restaurant. Dan kan jouw vriend gebruik maken van het kanaal die jij al met het restaurant hebt. Het lightning netwerk probeert als je nog geen verbinding met het betaalkanaal hebt automatisch de snelste route te vinden om te verbinden met het netwerk. Je betaalt gelukkig een hele kleine fee (~$0.000102061) om betalingen te doen, en eenmalig een transactie op het kanaal te openen en te sluiten.
Het lightning netwerk helpen
Om te kijken hoe lastig het is om een node op te zetten die het lightning netwerk helpt, heb ik een Raspberry Pi (35 euro), een externe harde schijf (45 euro) aangeschaft. Op dit moment kan je ongeveer $300 per jaar verdienen door zo’n node te hosten en betalingen te verwerken op het lightning netwerk.
I'm pleasantly surprised that there is now so much activity on Lightning that my own little node is now routing more than $10,000/month.
— Alex Bosworth ☇ (@alexbosworth) February 19, 2019
I don't have any idea what these transactions are related to.
I'm getting paid 0.25% for routing.
It's all happening way faster than I expected
Waar moet je op letten als je zelf een lightning node wilt hosten?
Het lightning netwerk is nog niet volledig stabiel, hierdoor loop je gevaar om je Bitcoins kwijt te raken. Daarnaast kan bijvoorbeeld je harde schijf kapot gaan, als je geen back-up hebt gemaakt kun je alles kwijt zijn.
- Zorg er dus eerst voor dat je oefent op het lightning netwerk ‘testnet’, dit is een soort oefen blockchain waar je gratis op kan testen voordat je echte Bitcoins gaat gebruiken.
Het kostte mij ongeveer 1,5 uur om een lightning node op het testnet draaiende te krijgen aan de hand van deze handleiding van RaspiBolt. Vervolgens heb ik wat funds uit een testnet faucet toegevoegd en heb ik een testnet ‘Blockaccino’ aangeschaft.
Huidige status van het lightning netwerk
Het lightning netwerk is ontzettend hard aan het groeien, en er wordt hard gewerkt om het netwerk te verbeteren. Deze layer-2 oplossing biedt mooie oplossingen om de schaalbaarheid van het netwerk te verbeteren. Om alle problemen op te lossen zal Bitcoin het echter niet alleen van layer-2 oplossingen moeten hebben. Maar zullen andere technieken zoals SegWit en ‘Schnorr signatures’ moeten bijdragen om de schaalbaarheid verder te verbeteren op lange termijn.
Groei van het aantal nodes op het Lightning netwerk
Wat zijn nu de voor- en nadelen van het lightning netwerk?
Voordelen
- Transacties kunnen veel sneller verzonden worden, hierdoor neemt de druk op het Bitcoin netwerk af, en gaan de transactiekosten omlaag.
- Ontzettend lage fees voor het sturen van transacties. Bitcoin heeft op dit moment een fee van gemiddeld ~1$ per transactie. Bij het lightning netwerk betaal je gemiddeld ~$0.000102061!
- Gebruikers krijgen meer controle over het netwerk. Op dit moment hebben de miners veel macht in handen, zij gebruiken dure apparaten om te minen. Voor het lightning netwerk heb je alleen een Raspberry Pi nodig, en harde schijf en wat accessoires.
- Anonimiteit. Transacties die op het lightning netwerk verstuurd worden zijn onmogelijk om getraceerd te worden van buitenaf en niet te zien op de blockchain.
Nadelen
- Nog niet volledig stabiel, er zijn hier en daar nog wat bugs. Het is dus nog even wachten voordat het netwerk volledig stabiel is.
- Het lightning netwerk nog behoorlijk complex om op te zetten en te gebruiken voor de gewone gebruiker. Dit zal in de toekomst verbeterd moeten worden zodat meer mensen het kunnen gebruiken.
- Limieten. Je kan niet meer Bitcoin versturen dan dat er in een betaalkanaal zit. Hierdoor kunnen er soms vervelende beslissingen ontstaan. Wil je je Bitcoin op het lightning netwerk of in je bitcoin wallet?
- Het is niet mogelijk om offline transacties te versturen, wat wel mogelijk is bij Bitcoin.
Conclusie
Het lightning netwerk is een ontzettend mooie ontwikkeling voor Bitcoin. De vraag blijft of het Lightning Netwerk uiteindelijk voldoet aan alle wensen en hoe lang het gaat duren voordat het meer toegankelijk wordt voor gebruikers. Mocht je nou nog ergens een Raspberry Pi hebben liggen? Dan raad ik je aan om ook te proberen een lightning node op te zetten. Het is ontzettend leerzaam, en je draagt bij aan de ontwikkeling van het netwerk.
Vragen? Opmerkingen? Laat het ons weten, wij horen het graag.
Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.