Wat is Ripple (XRP)?

Ripple is een open-source, decentrale technologie voor het verrichten van transacties met verschillende valuta’s, met als doel het vereenvoudigen en versnellen van internationale betalingen. Het bedrijf achter Ripple, eveneens Ripple genaamd, beweert dat hun technologie de huidige manier van internationale betalingen, die vaak dagen duurt en hoge transactiekosten met zich meebrengt, kan vervangen door een veel efficiëntere en snellere manier van geld overmaken.

Om te beginnen is het belangrijk om het verschil tussen XRP, Ripple en RippleNet te begrijpen. XRP is de valuta die draait op een digitaal betalingsplatform genaamd RippleNet, dat bovenop een gedistribueerde grootboekdatabase genaamd XRP Ledger staat. Hoewel RippleNet wordt beheerd door een bedrijf genaamd Ripple, is de XRP Ledger open-source en niet gebaseerd op blockchain, maar eerder op de eerder genoemde gedistribueerde grootboekdatabase.

Het RippleNet-betalingsplatform is een realtime bruto-afwikkelingssysteem (RTGS) dat tot doel heeft directe geldtransacties wereldwijd mogelijk te maken. Hoewel XRP de cryptocurrency is die eigen is aan de XRP Ledger, kunt u elke valuta gebruiken om transacties op het platform uit te voeren.

Terwijl het idee achter het Ripple-betalingsplatform voor het eerst werd geuit in 2004 door Ryan Fugger, duurde het tot Jed McCaleb en Chris Larsen het project in 2012 overnamen dat Ripple werd gebouwd (destijds heette het ook OpenCoin).

Ripple maakt gebruik van drie hoofdcomponenten:

  1. xCurrent: Een softwareoplossing die banken en andere financiële instellingen toelaat om real-time, end-to-end verificatie en transactieverwerking te bieden. Het maakt gebruik van een techniek genaamd “bi-directional messaging” om communicatie tussen instellingen te vergemakkelijken en transacties in real-time te verifiëren.
  2. xRapid: Een liquiditeitsoplossing die middelen efficiënt en direct converteert tussen valuta’s. Het doel van xRapid is om de kosten en het risico van het huidige systeem van voorraad beheer te verminderen, waarbij banken en financiële instellingen grote hoeveelheden valuta moeten aanhouden om te voorkomen dat transacties vertraagd worden door de behoefte aan valutaconversie.
  3. xVia: Een API-gebaseerde oplossing die toelaat om snel en eenvoudig op elke valuta-exchange ter wereld te verbinden. Het biedt toegang tot de functionaliteit van xRapid en xCurrent, waardoor bedrijven en ontwikkelaars in staat zijn om internationale betalingen uit te voeren zonder dat ze kennis moeten hebben van de onderliggende technologie.

Hoe werkt XRP?

XRP is gemaakt door Ripple als een snel, goedkoper en beter schaalbaar alternatief voor zowel andere digitale activa als bestaande monetaire betalingsplatforms zoals SWIFT.

Het grootboek van RippleNet wordt onderhouden door de wereldwijde XRP-gemeenschap, met Ripple het bedrijf als actief lid. De XRP Ledger verwerkt transacties ongeveer elke 3-5 seconden, of wanneer onafhankelijke validatorknooppunten het eens worden over zowel de volgorde als de geldigheid van XRP-transacties – in tegenstelling tot proof-of-work mining zoals Bitcoin (BTC). Iedereen kan een Ripple-validator zijn en de lijst bestaat momenteel uit Ripple samen met universiteiten, financiële instellingen en anderen.

Het totale aanbod van XRP is beperkt en bedraagt 100 miljard XRP, waarvan er al meer dan de helft is verdeeld onder de oprichters en investeerders van Ripple. De resterende XRP’s worden beheerd door Ripple en worden gebruikt voor beloningen en ontwikkeling van het netwerk.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square