Wat is Ethereum (ETH)?

Ethereum is een gedecentraliseerd open-source blockchain-systeem met zijn eigen cryptocurrency, Ether. ETH werkt als een platform voor tal van andere cryptocurrencies, evenals voor de uitvoering van gedecentraliseerde slimme contracten. Ethereum werd voor het eerst beschreven in een whitepaper uit 2013 door Vitalik Buterin. Buterin heeft, samen met andere mede-oprichters, in de zomer van 2014 financiering voor het project veiliggesteld in een online openbare crowd sale en lanceerde officieel de blockchain op 30 juli 2015. Het vermeende doel van Ethereum is om een ​​wereldwijd platform voor gedecentraliseerde applicaties te worden, waarmee gebruikers van over de hele wereld software kunnen schrijven en uitvoeren die bestand is tegen censuur, downtime en fraude.

Wie zijn de grondleggers van Ethereum?

Ethereum heeft in totaal acht mede-oprichters – een ongewoon groot aantal voor een cryptoproject. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op 7 juni 2014 in Zug, Zwitserland. De Russisch-Canadese Vitalik Buterin is misschien wel de bekendste van het stel. Hij schreef het originele witboek dat Ethereum voor het eerst beschreef in 2013 en werkt nog steeds aan het verbeteren van het platform tot op de dag van vandaag. Voorafgaand aan ETH was Buterin mede-oprichter van en schreef voor de nieuwswebsite Bitcoin Magazine. De Britse programmeur Gavin Wood is misschien wel de op één na belangrijkste mede-oprichter van ETH, aangezien hij de eerste technische implementatie van Ethereum in de programmeertaal C++ codeerde, Ethereums eigen programmeertaal Solidity voorstelde en de eerste chief technology officer van de Ethereum Foundation was. Voor Ethereum was Wood onderzoekswetenschapper bij Microsoft. Daarna ging hij verder met het oprichten van de Web3 Foundation. Onder de andere mede-oprichters van Ethereum zijn: – Anthony Di Iorio, die het project tijdens de vroege ontwikkelingsfase onderschreef. – Charles Hoskinson, die de hoofdrol speelde bij de oprichting van de in Zwitserland gevestigde Ethereum Foundation en het juridische kader. – Mihai Alisie, die heeft geholpen bij het opzetten van de Ethereum Foundation. – Joseph Lubin, een Canadese ondernemer, die, net als Di Iorio, in de beginjaren Ethereum heeft helpen financieren, en later een incubator voor startups oprichtte op basis van ETH, genaamd ConsenSys. – Amir Chetrit, die medeoprichter was van Ethereum, maar er vroeg in de ontwikkeling vanaf stapte.

Wat maakt Ethereum uniek?

Ethereum is een pionier in het concept van een blockchain smart contract-platform. Slimme contracten zijn computerprogramma’s die automatisch de acties uitvoeren die nodig zijn om een ​​overeenkomst tussen meerdere partijen op internet na te komen. Ze zijn ontworpen om de behoefte aan vertrouwde tussenpersonen tussen contractanten te verminderen, waardoor de transactiekosten worden verlaagd en de transactiebetrouwbaarheid wordt verhoogd. De belangrijkste innovatie van Ethereum was het ontwerpen van een platform waarmee het slimme contracten kon uitvoeren met behulp van de blockchain, wat de reeds bestaande voordelen van slimme contracttechnologie verder versterkt. De blockchain van Ethereum is volgens mede-oprichter Gavin Wood ontworpen als een soort “één computer voor de hele planeet”, theoretisch in staat om elk programma robuuster, censuurbestendig en minder vatbaar voor fraude te maken door het op een wereldwijd gedistribueerde netwerk van openbare knooppunten. Naast slimme contracten kan de blockchain van Ethereum ook andere cryptocurrencies hosten, “tokens” genaamd, door het gebruik van de ERC-20-compatibiliteitsstandaard. In feite is dit tot nu toe het meest voorkomende gebruik voor het ETH-platform: tot op heden zijn er meer dan 280.000 ERC-20-conforme tokens gelanceerd. Meer dan 40 hiervan maken de top-100 cryptocurrencies door marktkapitalisatie, bijvoorbeeld USDT, LINK en BNB.

Disclaimer: De inhoud van deze site mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Beleggen is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico.

google news
google news square