Wat is Cardano (ADA)?

Cardano is een proof-of-stake blockchain-platform dat zegt dat het zijn doel is om “veranderaars, innovators en visionairs” in staat te stellen positieve wereldwijde verandering teweeg te brengen. Het open-sourceproject heeft ook tot doel “macht te herverdelen van niet-toerekenbare structuren naar de marges naar individuen” – om een ​​samenleving te creëren die veiliger, transparanter en eerlijker is. Cardano is opgericht in 2017 en het ADA-token is ontworpen om ervoor te zorgen dat eigenaren kunnen deelnemen aan de werking van het netwerk. Daarom hebben degenen die de cryptocurrency bezitten het recht om te stemmen over voorgestelde wijzigingen in de software. Het team achter de gelaagde blockchain zegt dat er al een aantal overtuigende use-cases zijn geweest voor zijn technologie, die tot doel heeft om gedecentraliseerde apps en slimme contracten te ontwikkelen met modulariteit. Cardano wordt door agrarische bedrijven gebruikt om verse producten van veld tot bord te volgen, terwijl andere producten die op het platform zijn gebouwd het mogelijk maken om educatieve referenties op een fraudebestendige manier op te slaan, en retailers om namaakgoederen aan te pakken.

Wie zijn de oprichters van Cardano?

Cardano is opgericht door Charles Hoskinson, die ook een van de mede-oprichters was van het Ethereum-netwerk. Hij is de CEO van IOHK, het bedrijf dat de blockchain van Cardano heeft gebouwd. In een interview voor de Crypto Titans-serie van CoinMarketCap zei Hoskinson dat hij in 2011 betrokken raakte bij cryptocurrencies – en zich bezighield met mijnbouw en handel. Hij legde uit dat zijn eerste professionele betrokkenheid bij de industrie in 2013 kwam, toen hij een cursus over Bitcoin creëerde die uiteindelijk door 80.000 studenten werd gevolgd. Hoskinson is niet alleen een technologie-ondernemer, maar ook een wiskundige. In 2020 schonk zijn technologiebedrijf ADA ter waarde van $ 500.000 aan het Blockchain Research and Development Lab van de University of Wyoming.

Wat maakt Cardano uniek?

Cardano is een van de grootste blockchains die met succes een proof-of-stake consensusmechanisme gebruikt, dat minder energie-intensief is dan het proof-of-work-algoritme waarop Bitcoin vertrouwt. Hoewel het veel grotere Ethereum zal upgraden naar PoS, zal deze overgang slechts geleidelijk plaatsvinden. Het project is er trots op ervoor te zorgen dat alle ontwikkelde technologie een proces van peer-reviewed onderzoek doorloopt, wat betekent dat gedurfde ideeën kunnen worden uitgedaagd voordat ze worden gevalideerd. Volgens het Cardano-team helpt deze academische nauwkeurigheid de blockchain om duurzaam en stabiel te zijn, waardoor de kans groter wordt dat potentiële valkuilen van tevoren kunnen worden geanticipeerd. In 2020 hield Cardano een Shelley-upgrade die erop gericht was zijn blockchain “50 tot 100 keer meer gedecentraliseerd” te maken dan andere grote blockchains. Destijds voorspelde Hoskinson dat dit de weg zou effenen voor honderden activa op zijn netwerk.