Wat is XRP?

Om te beginnen is het belangrijk om het verschil tussen XRP, Ripple en RippleNet te begrijpen. XRP is de valuta die draait op een digitaal betalingsplatform genaamd RippleNet, dat bovenop een gedistribueerde grootboekdatabase genaamd XRP Ledger staat. Hoewel RippleNet wordt beheerd door een bedrijf genaamd Ripple, is de XRP Ledger open-source en niet gebaseerd op blockchain, maar eerder op de eerder genoemde gedistribueerde grootboekdatabase.

Het RippleNet-betalingsplatform is een realtime bruto-afwikkelingssysteem (RTGS) dat tot doel heeft directe geldtransacties wereldwijd mogelijk te maken. Hoewel XRP de cryptocurrency is die eigen is aan de XRP Ledger, kunt u elke valuta gebruiken om transacties op het platform uit te voeren.

Terwijl het idee achter het Ripple-betalingsplatform voor het eerst werd geuit in 2004 door Ryan Fugger, duurde het tot Jed McCaleb en Chris Larson het project in 2012 overnamen dat Ripple werd gebouwd (destijds heette het ook OpenCoin) .

Hoe werkt XRP?

XRP is gemaakt door Ripple als een snel, goedkoper en beter schaalbaar alternatief voor zowel andere digitale activa als bestaande monetaire betalingsplatforms zoals SWIFT.

Het grootboek van RippleNet wordt onderhouden door de wereldwijde XRP-gemeenschap, met Ripple het bedrijf als actief lid. De XRP Ledger verwerkt transacties ongeveer elke 3-5 seconden, of wanneer onafhankelijke validatorknooppunten het eens worden over zowel de volgorde als de geldigheid van XRP-transacties – in tegenstelling tot proof-of-work mining zoals Bitcoin (BTC). Iedereen kan een Ripple-validator zijn en de lijst bestaat momenteel uit Ripple samen met universiteiten, financiële instellingen en anderen.

Hoe koop je XRP?

U kunt XRP kopen op elke beurs die de digitale valuta aanbiedt.